1119 Budapest, Mérnök u. 39.

Tel: +36 1 203 0283

Fax: +36 1 883 3636

E-mail: info@gdf.hu

Az ILIAS eLearning rendszer

 

A tananyag szolgáltató és fejlesztő keretrendszer (Learning Content Management System = LCMS) egységes felhasználói felületen összefogja a következő internetes oktatási szolgáltatásokat:

 

  • hallgató-hallgató, tanár-hallgató internetes kommunikáció (e-mail, tananyagonként internetes fórumok stb.);
  • webes, interaktív oktatóprogramok, multimédiás tananyagok, animációk, szimulációk;
  • a tananyagkészítést segítő programcsomagok, tananyag-adatbázisok;
  • automatikus kiértékelést végző, a hallgatók önellenőrzését segítő tesztprogramok;
  • a tananyagokhoz kapcsolódó elektronikus ajánlott irodalom és internet címgyűjtemény;
  • elektronikus fogalomtár, amelynek definíciói azonnal lehívhatók, ha a fogalom egy tananyagrészben előfordul.

A fórumokkal helytől és időtől függetlenül információkat cserélhetnek az ILIAS felhasználók (aszinkron kommunikáció). Az ILIAS-ban tantárgyanként, konzultációs központonként illetve a rendszer működtetéséhez kerülnek létrehozásra fórumok.

 

A tananyag-szolgáltató és -fejlesztő keretrendszer (Learning Content Management System = LCMS) - miután megfelelő adatállományokkal feltöltésre kerül, testre szabását és felparaméterezését a megfelelő távoktatási módszertan és az oktatási intézmény jellemzői szerint elvégezésre került - egy egységes felhasználói felületen összefogja az internetes oktatási szolgáltatásokat.

 

 

 

ILIAS LMS

 

 

Az ILIAS (Integriertes Lern-, Informations- und ArbeitskooperationsSystem = Integrált Oktatási, Információs és Csoportmunka Rendszer) rendszert a Kölni Egyetem 1997 óta fejleszti a VIRTUS projekt keretében. Egyre szélesebb körben alkalmazzák Európában (13 ország 52 egyeteme és főiskolája). A referenciahelyek a Known ILIAS Installations and Examples lapon találhatók meg. Rendszernyelvek: albán, angol, bolgár, cseh, dán, francia, görög, holland, kínai, indonéziai, lengyel, litván, magyar, német, norvég, olasz, orosz, portugál, román, spanyol, szerb, svéd, ukrán, vietnámi. A magyar nyelvű változatot a Gábor Dénes Főiskola gondozza.

 

Az ILIAS a projektet összefogó kölni szájtról elindulva ingyenesen letölthető (freeware) nyílt forráskódú szoftver. Több LCMS összehasonlító értékelése, tesztelése is azt mutatja, hogy az ILIAS-t szolgáltatásai a legjobb keretrendszerekkel egyenértékűvé teszik.

 

Az ILIAS megismerése, kipróbálása