1119 Budapest, Mérnök u. 39.

Tel: +36 1 203 0283

Fax: +36 1 883 3636

E-mail: info@gdf.hu

Digitális festészet diákműhely

 

 

 

 

 

Műhelyünkről bővebben

A műhely nyilvános területe a GDF ILIAS-ban

 

Jelentkezni Orgoványi Gábor tanár úrnál vagy a berecz@gdf.hu címen lehet.

 

 


 

A Digitális Festészet Diákműhely a számítógépen végzett kézimunkáról szól. Számunkra a digitális eszközkészlet valóban csak eszköz, a képi világ, amit létrehozunk a fejekben alakul ki, és szabadkézzel, Wacom grafikus tábla használatával valósul meg.

2014-ben a tavaszi szemeszterünk arról szól majd, hogy a legújabb Adobe szoftvercsomag lehetőségeivel ismerkedünk. Érinti ez az Adobe Photoshopot, amelynek régebbi változataival már korábban megismerkedtünk, most ezeket az ismereteket fejlesztjük tovább. Újdonságként szerepel a tematikánkban az Adobe Illustrator megismerése, tehát a pixelgrafikus gondolkodásmód mellé beillesztjük programunkba a vektorgrafikus módszerek elsajátítását, érvényesítését a megfelelő képi formákban. Mindezt játékos feladatok megoldásával, szabad, önálló munkával kívánjuk megvalósítani.

 

2014. március 5-től (szerdánként) folytatódik a Digitális Festészet Diákműhely. A foglalkozások a Mérnök utca 39. II-ben, tehát a Számalk Szalézi Szakközépiskola épületében lesznek megtartva. Szerdai napokon tudunk összegyűlni 5-7-ig a 41-es teremben, de május 9-től péntekenként. Ezeken a gépeken az Adobe CC változataival fogunk dolgozni.


 

A digifestők életének fontosabb eseményei a 2015/16. tanév I. szemeszterétől nyilvános területükön követhetők.

 


Képek a műhely életéből a 2014/15. II. szemeszterében:

 


Képek a műhely életéből a 2014/15. I. szemeszterében:

 


Képek a műhely életéből a 2013/14. II. szemeszterében:

 


Képek a műhely életéből a 2013/14. I. szemeszterében:

 


Képek a műhely életéből a 2012/13. II. szemeszterében:

 


Képek a műhely életéből a 2012/13. I. szemeszterében:

  

 

  

 

  

 


 

Képek a műhely életéből a 2011/12. I. szemeszterében:

 

 

 


 

Június 8-án a BPIX Digitális Alkotó Centrumban kiállítás nyílik (Ráday utca 31/b). A Digitális Festészet Diákműhely következő összejövetele ezen a kiállításon lesz.

 

Minden Digitális Festőt és érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők.

A kiállításon a WWF nemzetközi kezdeményezése, a Föld Órája kapcsán készült fotók, digitális montázsok kerülnek bemutatásra.

 

Sok kép a világ legnagyobb klímavédelmi eseményének idején, március 27-én az egy órán át tartó villanymentes időszakban készült, de vannak olyan fotók is, amelyek pont a sötétség és az indokolatlan fényszennyezés kontrasztját ábrázolják.

 


 

Örömmel értesítjük a tagságot és az érdeklődő látogatókat, hogy elkészült ILIAS-os oldalunk, ahol a kívülről látogatók is betekintést nyerhetnek műhelymunkánkba, valamint megnyitottunk egy fórumot is ahol bárki megoszthatja a többiekkel a gondolatait.
http://ilias.gdf.hu/repository.php?ref_id=28069&cmd=render

A képgaléria itt tekinthető meg:
http://www.slide.com/r/0ayLerVQ4T8y-rfdFXAaFEodkmMLRVkP?previous_view=mscd_embedded_url&view=original

 


 

A Gábor Dénes Tehetségpont Digitális Festészet Diákműhelye együttműködő, partneri kapcsolat kialakítását indította el 2010 márciusában a Budapest Art Brut Galériával.

 

A 2009 novemberében létrehozott Galéria, a nyugat-európai fővárosok hasonló tárlatainak megfelelően, a pszichiátriai betegek által készített művészi színvonalú alkotásokat kívánja bemutatni a nagyközönségnek és egyben műhelyt, alkotási lehetőséget biztosítani a tehetséges alkotóknak.

 

Kapcsolatunk kialakításának első lépéseként meghívtuk a Galéria igazgatóját, Kovács Emesét és alkotó csoportját Diákműhelyünkbe, hogy egy 3 órás foglalkozás keretében kipróbálják a festészetnek, rajzolásnak ezt a különleges, digitális formáját. Teázás közben ismerkedtünk, barátkoztunk egymással. Következő lépésként tervezzük mi is a látogatást a Galériába, valamint szeretnénk néhányan részt venni fotópályázatukon.

 

 

Mi is úgy gondoljuk, hogy a társadalmi tudatformálásban jelentős szerepe van a személyes példamutatásnak, a pozitív példák bemutatásának. Reméljük, hogy a későbbiekben fejlődő kapcsolatunk mindannyiunk számára hasznos, inspiráló és pozitív töltést adó lesz.

 

 


 

Hasonlóan a tavalyi évhez, 2010-ben is meghirdetésre kerül a BPIX IFI-2010 Digitális Festészeti Verseny. BPIX IFI-2010 Digitális Festészeti Verseny témája Indiához kapcsolódik.

Bővebb információ a versenyről:
http://www.bpix.hu/tartalom/bpix_ifi_2010_verseny.html
http://www.bpix.hu/images/bpix_ifi_2010_plakat.pdf

A Gábor Dénes Tehetségpont Digitális Festészet Diákműhelye örömmel nyújt segítséget azoknak a középiskolásoknak, akik indulni szeretnének a versenyen. Várjuk a segítséget kérő jelentkezőket a következő címen: gambar@gdf.hu

 

 

  Pályázati lehetőség!
 

A Moravcsik Alapítvány a Budapest Art Brut Galériával közösen, „Párhuzamok” címen fotópályázatot hirdet, amelyre a fogyatékkal élők életét sztereotípiáktól mentes módon bemutató képekkel lehet jelentkezni.

Bővebb információ.

 
     

A Digitális Festészet Diákműhely azok számára lehet hasznos, akik a „cybervilágban” is szeretnék megőrizni a szabadkézi munka szépségét.

Két fő vezérfonal köré csoportosul az itt végzett tevékenység:

 

 1. Gyakoroljuk az egyre népszerűbb grafikus tábla használatát.
  Az evolúció során a marokkő írótollá változott, hasonló ez a viszony az egér és a grafikus tábla, illetve toll között.

 2. Közösen csiszoljuk vizuális "nyelvtudásunkat".
  Naponta szembesülünk a vizuális kommunikáció formáival, de azzal is, hogy kép és jelentés néha árnyalt, akár mögöttes tartalmakat is hordozhat.
  Eszközeink: a fotomontázs előre definiált képek alapján, új értelmezés létrehozása, valamint a részleges vagy teljes szabadkézi rajz és festés digitális környezetben.
  Általánosan használt szoftverünk az Adobe Photoshop, az alapok itt is megszerezhetők, a szoftverismeret nem szükséges a részvételhez.
  A munka végén egymás képeit értelmezzük, közös elemzés során egymástól is tanulunk.
  A foglalkozások keddenként 17 órakor kezdődnek.

 

  

 

  

  

Megkezdődött a munka a DFM-ben