1119 Budapest, Mérnök u. 39.

Tel: +36 1 203 0283

Fax: +36 1 883 3636

E-mail: info@gdf.hu

3D Grafika és Animációs Diákműhely

 

 

 

 

 Műhelyünkről bővebben

A műhely nyilvános területe a GDF ILIAS-ban

 

 

A 3D diákműhely életének fontosabb eseményei a 2012/13. tanév II. szemeszterétől nyilvános területén követhetők.


A 3D diákműhely 2012/13. tanév első műhelynapi programja és témája (2012. szeptember 20.)

 

 • Dr. Gambár Katalin, a Gábor Dénes Tehetségpont vezetője: Ismertette a tanévben induló diákműhelyeket és céljaikat. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a műhelyekben a kötelező tananyagon kívüli, azokhoz kapcsolódó tudás aktív elsajátítására van lehetőség.
 • Dr. Kopácsi Sándor, a web- és vizuális programozás vezetőtanára: A virtuális valóság és robotika iránt kutatás szinten érdeklődőket tájékoztatta a GDF és a SZTAKI együttműködésében végzett és végezhető munkákról.
 • Kaczur Sándor, a web-programozó diákműhely vezetője és a Java programozás vezetőtanára: A műhelyükben elsajátítható készségeket vázolta fel.
 • Ágnecz Gergely és Takács Roland a finnországi, Erasmus tanulmányútjukról tartottak élménybeszámolót. Azon Zentai Norberttel a 3D/2D renderelésről tartottak előadást.
 • Zentai Norbert, most végzős BSc MI nappalis hallgató: Hardveresen gyorsított 3D/2D renderelés előadását tartotta meg mobileszközökre kifejlesztett multiplatformos renderelőmotorja kapcsán.
 • Zentai Norbert: A szünet után a Cinema4D lehetőségeibe adott bepillantást.
 • Az előadást és a tutoriált Berecz Antónia, a 3D diákműhely tanárvezetője köszönte meg Norbertnek. A hasznos hátizsák és póló mellett a műhelytagok 2011-ben készített Menj! film főszereplőjének a filmben nem látható képét adta át.

A műhelynapon negyvenen vettek részt. A vendégek nagy része Zentai Norbert évfolyamtársa volt a 3D diákműhely régi és új tagjai mellett. Az Öveges József SzKI.-ból is többen érkeztek tanárukkal, valamint egy új tag apukája és a 3D műhely életét követő főiskolai tanárok is körünkben voltak.

 

További fényképek és az előadás a 3D műhely vonatkozó oladalán tekinthető meg.
 

 

 

 

  

 


 

GDT diákműhelyeinek tanév végi gálája

2012. június 28-án 17:30-21 óráig tartotta harmadik tanévzáró rendezvényét a Gábor Dénes Tehetségpont, amelyen három műhely mutatta be a 2011/12-es tanévi tevékenységét egymásnak és a megjelent vendégeknek. A vendégek között üdvözölhettünk többeket tanáraink közül, valamint jelen voltak diáktársak, családtagok és a tavalyi középiskolások közül is néhányan.

 

Dr. Gambár Katalin, a Tehetségpont vezetőjének köszöntő és bevezető mondatai után Berecz Antónia tanárnő, a 3D Grafika és Animáció Diákműhely vezető-koordináló tanára számolt be a legsikeresebb műhely munkájáról, programjaikról, és felkonferálta a műhelyben készült legújabb animációs filmeket. Ezt követően három csapat vetítette le filmjét, majd adott áttekintést a készítés nehézségeiről. A győztes a „Pangea” című film lett. Rendezője Kovács János (I. MI/N), tagjai Csuta Gábor (diplomás MI/N), Kovács Krisztián (II. MI/T), Pál András (I. MI/N), Pálos Róbert (tavalyi győztes Menj! film rendezője). A legjobb karakter a „Dream Warrior” sárkánya lett, amelynek készítői Karsai Viktor (diplomás MI/N) és Csuta Gábor. A legjobb effektek az „Angliai csata 1940” című filmben születtek, készítői Kapitány Attila (II. MI/N) és Bánki Miklós (III. MI/N).

 

A digitális festők Orgoványi Gábor tanár úr vezetésével a tanévben készített képeikből rendeztek kiállítást az aulában mindannyiunk örömére. A webprogramozók részéről Kaczur Sándor tanár úr „A Java applet grafikus lehetőségei” címmel tartott előadást, majd összefoglalót Zentai Norbert, Ágnecz Gergely és Takács Roland „Hardveresen gyorsított 3D/2D renderelés” című kutatómunkájáról. Ennek demonstrálására levetített egy rövid animációs filmet, amelyet Zentai Norbert saját renderelő motorjával készített a maga alkotott űrről, illetve űrhajóról.

 

Az este utolsó előadását a 3D műhely egyik kiemelkedő tagja, Csuta Gábor tartotta „Kedvenceim a számítógépes grafika úttörői között – az utahi iskola” címmel.

 

A rendezvény immár elmaradhatatlan vidám része a tombolahúzás volt, amelyben a filmre szavazók vesznek részt. Tuschák Éva, a GDF marketing igazgatója élvezetes kommentárjaival derült ki, hogy kik juthattak hozzá kedves GDF-es ajándékokhoz. Végül az este és a Tehetségpont év végi zárásaként Dr. Gambár Katalin összegezte a rendezvény és az év nehézségeit és sikereit. A három éve életre kelt Gábor Dénes Tehetségpont most is bebizonyította, hogy milyen színes, vidám és értékes munkát végez, az eredmények magukért beszélnek. Kiemelte, hogy a műhelyek munkájának igazi motorjai a műhelyvezetők, akiknek elkötelezett, lelkes, kitartó, szakmailag színvonalas munkája nélkül nem érhetnénk el ezeket a szép eredményeket.

 

Köszönjük a Főiskolának, hogy bátorítja és támogatja tehetségpontunk működését a továbbiakban is!

A rendezvényen készült fényképek, videók és prezentációk itt tekinthetők meg.

 

     


 

Képek a műhely 2011/12. I. szemeszteri első foglalkozásáról:

 


2011. október 1-jén egész napos alapozó tanfolyamon vettek részt a műhelybe jelentkező, most blenderezni kezdők.

 


A 3D Grafika és Animáció Diákműhely tagfelvételt hirdet
Várjuk azon diákok és oktatók jelentkezését műhelyünkbe, akik nem csak a 3D kép- és animáció-készítés módszereivel akarnak megismerkedni, hanem az ehhez kapcsolódó más szoftverekkel is. Tagjaink a gyakorlatban sajátítják el a filmkészítés alapismereteit a tervezési termékek elkészítésétől az utómunkákig.

 

A 3D műhelytag:

 • GDF-es vagy partner középiskolás diák vagy oktató
 • aktívan résztvesz a műhely munkájában;
 • folyamatosan képzi magát a Blenderben.

A blenderezni most kezdőknek teljes napos alapozó kurzust tartunk 2011. október 1-jén 10-16 óra között a 14. teremben.

Műhelynapok kéthetente lesznek késő délután, október elejétől december közepéig.

Az őszi félév tananyaga és tematikája:

 • az alapozó kurzushoz és az önálló tanuláshoz a műhelytagok által folyamatosan fejlesztett tananyag található az ILIAS-kurzusunkban;
 • havonta egy komplex kép elkészítése tutori vezetéssel műhelyfoglalkozáson;
 • havonta egy "speed contest", vagyis megbeszélt témára kép készítése önállóan műhelyfoglalkozáson;
 • januárban nyílt műhelynap

A tutorok olyan műhelytagok, akiknek sok tapasztalatuk van 3D-s és 2D-s szoftverekben, többször vettek részt animációs film projektmunkájában, bizonyították jó előadói és oktatói képességüket, és elhivatottak a 3D-s modellezés tanításában.

 

Jelentkezni e-mailben lehet a műhely vezetőjénél, Berecz Antóniánál: berecz@gdf.hu. A jelentkező írja meg nevét, életkorát, iskolájának nevét, évfolyamát/osztályát. A GDF-es hallgatók a Neptun-kódjukat is adják meg.

A jelentkezés után az első műhelyfoglalkozásig a tagjelöltek külön ILIAS-kurzusba kerülnek felvételre. Ott érik el a további információkat és a tananyagot.


GDF Tehetségnap 2011.

 

2011. június 10-én sikeresen lezajlott a GDF Tehetségnap 2011. A fél napos rendezvényen több mint 100 fő (hallgató, középiskolás diák, szülő, barát és tanár) vett részt.
Bár hosszas előkészületekkel indult a robotfoci, de aztán még a dunaújvárosi Rudas középiskola diákjai is beszálltak a versenybe.
Mint a tavalyi év végén, most is szívesen maradtak volna együtt a jelenlevők a 3D-sek animációinak bemutatói után.
Erről a címről elindulva megtekinthetők a készült fényképek, videók, valamint a 3D műhelyesek kisfilmje, a "Menj!", és a középiskolások tanfolyamvégi animációi.

 

A 3D grafika és animáció diákműhely a tavaszi félévben teljesített két sikeres pályázatáról is beszámolt: "60 órás Blender alaptanfolyam középiskolásoknak" (NTP-OKA-XII-006) és "Menj! nyílt Blender projekt" ((NTP-OKA-041).

A 11 alaptanfolyamos csapat közül az I. helyezett "A Banda", vagyis Tóth Gyöngyi "Cin, az egér" c. animációja lett. A "Menj!" film rendezéséért Pálos Róbert vette át a stáb tagjai által aláírt plakátot.

 

    
 


Fényképek a 2010/11. tanév műhelymegnyitójáról

        
  

3D GRAFIKA ÉS ANIMÁCIÓ DIÁKMŰHELY

 


 

A GDF 3D Grafika és Animáció Diákműhely Szemeszterzáró Gálája, 2010. július 16.

További információ: http://ilias.gdf.hu/goto.php?target=pg_34286_29514&client_id=ilias-ha

 

Szemeszterzáró Gála

 


 

MEGHÍVÓ
a GDF 3D Diákműhely szemeszter végi házi gálájára

Szeretettel meghívjuk a Gábor Dénes Főiskola és a Partner Intézmények Diákjait és Tanárait első házi gálánkra!

Bemutatásra kerülnek a szemeszterben készült csapatmunkák.

A zsűri és a nézők együttes szavazata alapján legjobbnak ítélt csapat trófeában részesül.

 

 

A GÁLA PROGRAMJA

 

 • Megnyitó, szemeszteri összefoglaló
 • Filmek levetítése, prezentációk
 • Teaszünet – közben szavazás
 • Kisfilmek véleményezése
 • Ajándéksorsolás a szavazók között
 • Eredményhirdetés

 

Helye: 1119 Budapest, Mérnök utca 39.
Gábor Dénes terem

 

Ideje: 2010. július 15. 15-19 óra

 

További részletek, a filmek reklámanyagai:
http://ilias.gdf.hu/goto.php?target=cat_26905&client_id=ilias-ha

GDF 3D Diákműhely tagjai
2010.06.30.

 


 

A 3D Műhely nyilvános területe az ILIAS-ban.
Itt tekinthető meg a szemeszteri program, valamint a műhelytagok néhány munkája. Az elkészült animációkat is ide fogjuk kitenni.

 

Megkezdődött a munka