1119 Budapest, Mérnök u. 39.

Tel: +36 1 203 0283

Fax: +36 1 883 3636

E-mail: info@gdf.hu

TOEIC nyelvvizsga

A nyelvvizsgák közül azért éppen a TOEIC angol nyelvvizsgát választottuk, hogy helyben is letehető legyen hallgatóinknak, mert

  • ez egy külföldön is, 150 országban általánosan elfogadott nyelvvizsga, tehát később hallgatóinkat segítheti az esetleges továbbtanulásban, munkavállalásban (például az angliai munkavállalási engedélyhez elfogadják az itt szerzett pontszámot)
  • egynyelvű vizsga, viszonylag egyszerű, a munkahelyen általánosan használt szókinccsel, amelyre bárkinek szüksége lehet egy multinacionális környezetben
  • számos multinacionális vállalat és toborzó cég ismeri, és ennek alapján is szűri a jelentkezőket
  • két modulban, egyszerűen letehető, így könnyebb a felkészülés
  • nem kell meghatározni  ELŐRE, hogy valaki alap-, közép-, vagy felsőfokú vizsgát kíván-e tenni:  a vizsga az adott nyelvtudás alapján, a megszerzett pontok alapján alap-, közép vagy felsőfokú vizsgaként honosítható
  • gyakori (évente háromszor, a vizsgaidőszakban megrendezett) vizsgaidőpontok

A vizsgákat a GDF Mérnök utcai épületében lehet letenni, az adott és a honlapon meghirdetett időpontokban, online jelentkezéssel.

 

A vizsga lényege, hogy két modulban tehető le:

  • LISTENING AND READING MODUL (olvasás-hallgatásértési modul):

Ez a modul papíralapú, az úgynevezett PASSZÍV nyelvi készségeket méri. A vizsgázóknak egy válaszlapot kell a megfelelő módon kitölteniük, ezt a válaszlapot az amerikai központban (ebben az esetben Európában) javítják ki; egy szkenner olvassa be az eredményeket. Ezért a javítás RENDKÍVÜL gyors, gyakorlatilag egy héten belül megtudhatja a vizsgázó, hogy hány pontot ért el ezen a modulon.

 

A Listening and Reading modul összesen 120 perces:  az első 45 percben a Listening (Hallgatásértés) feladatait kell megoldani, az adott hanganyag alapján, feleletválasztós kérdésekkel.

 

Aztán 75 percben a Reading (olvasásértés) feladatai következnek, itt feleletválasztós, hibajavítós és szövegkiegészítős feladatok is vannak.
 

  • SPEAKING AND WRITING MODUL (beszéd-, és íráskészség modul)

Ez a modul számítógépes, az AKTÍV nyelvi készségeket méri. A szóbeli rész nem egy vizsgáztató tanárral szemben ülve, hanem egy számítógépes monitor előtt, headseten keresztül zajlik. A vizsgázók a számítógépen  keresztül oldanak meg különböző feladatokat: például fel kell olvasniuk egy szöveget, válaszolniuk kell egy adott helyzet kérdéseire szóban, vagy elmondani véleményüket egy adott témában, meghatározott idő alatt. A hangjukat a számítógép rögzíti, és ez a hangfájl megy az amerikai vizsgaközpontba, ahol a vizsgabiztosok értékelik.  Egy hangfájlt több vizsgabiztos is meghallgat, és ezek alapján kap átlagolt pontot a vizsgázó).

 

Az íráskészség hasonlóképpen működik: a számítógépen kapott feladatok alapján kell valamilyen írásművet elkészíteni (pl. rövid fogalmazás, levél), melyet szintén az amerikai vizsgaközpontban értékelnek és pontoznak.

 

A Speaking and Writing modul összesen 80 perces (plusz adminisztráció):  az első 20 percben a Speaking (Beszédkészség) feladatait kell megoldani. Ezek között van szövegfelolvasás, kérdésekre válaszadás, véleménykifejtés is.

 

Aztán kb. 60 percben az írásos feladatok (Writing) következnek:  itt egy képhez kell mondatot írni, válaszolni egy kérésre (például levélben), illetve esszét írni egy adott témakörben, a saját véleményünket kifejtve.
 

A vizsga tehát teljesen objektív képet ad, ezért is fogadja el annyi egyetem, és cég is az itt megszerzett pontszámot.

A diploma megszerzéséhez MINDKÉT MODUL letétele szükséges, így honosítják komplex nyelvvizsgaként. A modulokat egyszerre, egy napon is le lehet tenni, de külön is letehetők – így könnyebb a felkészülés, mert a vizsga előtt elegendő az adott passzív vagy aktív nyelvi készségeket gyakorolni.

 

A modulokban elért pontszámok alapján ALAP-, KÖZÉP-, vagy FELSŐFOKÚ vizsgaként honosítható a vizsga, az alábbi táblázat alapján:

 

MODUL NEVE

ALAPFOK

KÖZÉPFOK

FELSŐFOK

Olvasás-, és hallgatásértés (Listening and Reading)
Listening
(Hallgatásértés)
275-399 400-489 490-től
Reading
(olvasásértés)
275-384 385-454 455-től
Beszéd-, és Íráskészség (Speaking and Writing)
Beszédkészség 120-159 160-179 180-tól
Íráskészség 120-149 150-179 180-tól

          

Ha valakinek nem diplomaszerzéshez, hanem mondjuk az önéletrajz javításához, vagy külföldi munkavállaláshoz szükséges a vizsga, általában elegendő az olvasás-, és hallgatásértési modult letenni, mert az ott kapott pontszámokat szokták nézni.

 

VIZSGADÍJAK

 
LISTENING AND READING MODUL 19.000.-
SPEAKING AND WRITING MODUL 29.000.-
A KETTŐ EGYSZERRE BEFIZETVE
(fél éven belül lehet letenni a két modult,
ha valaki nem ugyanazon a napon szeretné)
39.000.-

 

A vizsgadíj tartalmazza a külföldi kiállítású vizsgabizonyítványt (Score Report), amelyben részletesen megadják az adott eredményt százalékosan is, és az egyes alkészségekben elért eredményt is, szövegesen  – a Score Report tehát nemcsak egy pontszám, abból jól látható, hol van esetleg még szükség fejlődésre.

 

Ha a vizsgamodulokon megvan az előírt, középfokú vagy felsőfokú vizsgához szükséges pontszám, a vizsga honosítható, ennek költségét a vizsgadíj nem tartalmazza. (A honosítás költsége jelenleg 10.000.- Ft, a nemzetközi vizsgák - beleértve a TOEIC vizsgát is - érvényessége két év.)

 

 

ANGOL NYELVŰ TÁJÉKOZTATÓK A VIZSGÁZÓKNAK

 

 

A következő TOEIC vizsga időpontja:
2017. június 07.

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 
2017. május 18.

 

ONLINE JELENTKEZÉS ITT!

 

 

További kérdéseivel keresse a TOEIC nyelvvizsga felelősét, Szilágyi Katalint, a szilagyik@gdf.hu email címen.