1119 Budapest, Mérnök u. 39.

Tel: +36 1 203 0283

Fax: +36 1 883 3636

E-mail: info@gdf.hu

Általános tudnivalók a diákigazolványról

Hogyan igényelhetek állandó diákigazolványt?

El kell mennie egy kormányhivatalba, ahol rögzítik fényképét, aláírását és kap egy NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) adatlapot. Ez tartalmazza a diákigazolvány elkészítéséhez szükséges személyes adatait. Az adatlap fénymásolatát személyesen vagy e-mailben el kell juttassa az Információs Központba (info@gdf.hu).

A Neptunban az Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés menüpont alatt indíthatja el igénylését: meg kell adja a NEK adatlapon szereplő azonosító számot; ki kell válassza az igénylés okát; valamint meg kell adja azt a címet, amely a diákigazolványon fog szerepelni, és ahová az elkészült igazolványt postázzák.

Hogyan igényelhetek ideiglenes diákigazolványt?

Diákigazolvány igénylésének elküldése után van lehetőség egy igazolás kiállítására, mely ugyanolyan jogokat, kedvezményeket biztosít, mint az állandó diákigazolvány. Az igazolás 60 napig érvényes, kiállítása díjmentes. Ideiglenes igazolvány csak addig kérhető, amíg az állandó diákigazolvány nem készült el. A kérelmet személyesen vagy e-mailben az Információs Központban lehet jelezni (info@gdf.hu).

Mit tegyek, ha elvesztettem a diákigazolványomat?

A Neptunról letölthető nyomtatványon nyilatkozatot kell tenni arról, hogy a diákigazolványa elveszett, majd újból meg kell igényelni az állandó igazolványt. Az igénylés feltételei a „Hogyan igényelhetek állandó diákigazolványt?” kérdés alatt olvashatók. Az elveszett diákigazolvány pótlásának díja 3500 Ft, melyet a Neptunon keresztül tud kiegyenlíteni. Az új diákigazolvány csak akkor érvényesíthető (akkor adható rá matrica), ha ezt a díjat kiegyenlítette.

Távoktatásos hallgatóként mire használhatom a diákigazolványt?

A kedvezményekről az alábbi oldalakon tájékozódhat:

http://www.diakigazolvany.hu/igenyles/felsooktatas  a diákkedvezmények menüpont alatt.

http://www.diakkedvezmeny.hu/

Mikor kapok érvényesítő matricát a diákigazolványomra?

Az érvényesítő matricákat az őszi szemeszterben október 1-től október 31-ig lehet kérni, a tavaszi szemeszterben március 1-től március 31-ig. Az ügyfélfogadás idejét és helyét szeptemberben, illetve februárban tesszük közzé a Neptunban.

Meddig érvényes a diákigazolványomra ragasztott matrica?

Tavaszi szemeszter esetén október 31-ig, őszi szemeszter esetén pedig március 31-ig.

Jogviszonyom megszűnése után használhatom-e a diákigazolványt?

A hallgatói jogviszony megszűnésekor a diákigazolványt le kell adni, a főiskolának pedig meg kell azt semmisíteni. A diákigazolvány leadásakor a hallgató hivatalos igazolást kap, mellyel március 31-ig/október 31-ig ugyanazok a jogok illetik meg, mint az állandó igazolvánnyal.